Repere geografice despre cel mai însorit oraș din România

Repere geografice despre cel mai însorit oraș din România

 

Municipiul Câmpina se situează în Valea Prahovei, la altitudinea de 435 m, are o suprafaţă totală de 2343 ha şi o populaţie de 38.758 locuitori. Aceste dimensiuni îl situează imediat după municipiul Ploiesti.

Coordonatele geografice care se întâlnesc în centrul municipiului sunt: paralela  45 de grade şi 10 minute latitudine nordică şi meridianul 25 de grade şi 42 minute longitudine  estică.

Câmpina se învecinează la est cu comuna Telega – 2 km, la nord cu comunele Cornu – 3 km şi Brebu – 6 km, la vest cu comuna Poiana Câmpina – 5 km, iar la sud cu comuna Bănești – 2 km.

Relieful specific este datorat alcătuirii geologice şi acţiunii factorilor exogeni; din punct de vedere geomorfologic se distinge un nivel al culmilor şi un nivel al văilor. Relieful major este reprezentat de culmile Pițigaia (634m) și Ciobul (618m). 

Ceea ce este foarte interesant este că datorită amplasării geografice, Municipiul Câmpina este, conform statisticilor, localitatea cu cele mai multe zile însorite din an, cu o medie de 170 zile pe an și cu precipitații medii de 500-700 mm/an.

Faptul că este situată în zona subcarpatică pe o terasă modelată de o rețea hidrologică care cuprinde trei râuri (Pahova, Doftana și pârâul Câmpinița), face din Câmpina cel însorit amfiteatru natural din România.

Munții și dealurile din jur plus acțiunea celor trei râuri protejează orașul Câmpina de vânturile puternice de câmpie și de acțiunea crivățului.

Informatii de Contact

Ne intalnim la start aici: