Povestea unui voluntariat frumos

Povestea unui voluntariat frumos

Se spune că „Unde-s mulți, puterea crește”, iar pentru cea de-a șasea ediție a concursului de ciclism caritabil Câmpina Open MTB – Race for Autism, zicala a fost cât se poate de adevărată.

Deși Câmpina Open MTB s-a bucurat dintotdeauna de sprijinul voluntarilor – fără de care concursul nu s-ar fi putut organiza, anul acesta competiția, desfășurată pe 2 septembrie, a trezit interesul și dorința de implicare unui număr și mai mare de voluntari.

Datorită unei campanii de promovare reușite, desfășurată atât în mediul online, cât și fizic, prin vizite interactive în liceele câmpinene, cea de-a șașea ediție CMTB s-a bucurat de implicarea în organizare a unui număr impresionant de aproximativ 200 de voluntari din Câmpina și împrejurimi.

Începând cu jumătatea lunii mai, echipa Romanian Angel Appeal a făcut turul tuturor liceelor din Câmpina, cooptând voluntari dornici să se implice în pregătirea și organizarea competiției, dar și promovând atât un stil de viață sănătos, cât și cauza socială a competiției.

Pentru că fenomenul Câmpina Open MTB presupune o planificare riguroasă, acțiuni de pregătire din timp desfășurate, dar și coeziune la nivelul echipei de organizare, în luna Iulie a avut loc prima întâlnire oficială a echipei CMTB, care îi implică atât pe organizatori, cât și pe voluntari. În cadrul acestei întâlniri, voluntarii au avut ocazia să se cunoască între ei, iar organizatorii au prezentat în detaliu ce înseamnă Câmpina Open MTB.

O altă activitate organizată pentru voluntarii CMTB a fost cursul de prim-ajutor, desfășurat la sfârșitul lunii iulie, în cadrul căruia voluntarii și-au însușit cunoștințe de bază despre acordarea primului ajutor premedical.

Odată cu luna august, competiția se situa la doar o lună distanță, fapt pentru care în această perioadă au avut loc două întâlniri cu voluntarii pentru a se pune la punct traseul concursului.

Cea dintâi sesiune a avut loc în intervalul 5-9 august, perioada în care traseul a fost ecologizat și reparat în zonele în care s-au produs alunecări de teren. Cu o prezență de aproximativ 40 de persoane la acțiunile din fiecare zi, dotați cu echipamentul necesar, voluntarii CMTB au strâns zeci de saci de gunoi de pe Muscel și din pădurea câmpineană și au săpat, tasat și reparat potecile și trecătorile din pădure afectate de alunecările de teren și mersul căruțelor.

Cea de-a doua sesiune de întâlniri a avut loc în perioada 30 august-1 septembrie, timp în care echipa CMTB a realizat a doua tură de ecologizare și a construit și marcat corespunzător traseul de concurs. Prezența în cadrul acestor întâlniri a fost și mai numeroasă, voluntarii mobilizându-se în mod remarcabil și finalizând la timp toate acțiunile de pregătire a concursului.

Cu o zi înaintea competiției, pe 1 Septembrie, toți voluntarii au ajutat la ridicarea taberei de concurs, însemnând peste 15 corturi, o scenă, un podium, o zonă de bucătărie și servire masă, numeroase garduri, branding și marcare cu bandă. De asemenea, aceștia au montat punctele de alimentare de pe traseu și  le-au aprovizionat cu consumabilele necesare.

De notat și de apreciat este faptul că zona de start a găzduit peste 1000 de persoane, concurenți, însoțitori, staff, sponsori și vizitatori, iar fără aportul voluntarilor acest lucru ar fi fost imposibil, ca de altfel și buna desfășurare și pregătire a întregului concurs.

Rigurozitatea organizării și impresionanta desfășurare de forțe din partea voluntarilor a făcut ca pe 2 Septembrie, în ziua competiției, totul să decurgă fără probleme, iar cei peste 350 de concurenți care au luat startul să aibă parte de o experiență antrenantă și un traseu spectaculos.

Drept răsplată pentru munca depusă și implicarea arătată, voluntarilor le-a fost pregătită de către echipa Fundației Romanian Angel Appeal o petrecere la sfârșitul evenimentului, după ce tabăra de concurs a fost strânsă. Petrecerea a fost găzduită de un club din Câmpina, iar voluntarii, alături de organizatori, au avut ocazia să stea de vorbă, să râdă, să se relaxeze și să lege noi prietenii.

 

Voluntarii de la CMTB au fost super de treabă – oameni care stăteau pe traseul și îndrumau pe calea corectă nu numai că au arătat drumul, dar au și încurajat pe participanți cu „Bravo!” și „Hai că poți!”. Cei de la punctele de hidratare au fost și ei drăguți și gata de ajutat pe participanții însetați. Se vedea că le place ce face și au transmis energie pozitivă către toți bicicliștii 🙂

Mi-se pare că nu se vede că CMTB este organizată doar de voluntari – totul arată foarte profesionist și bine coordonat. Dacă n-aș fi știut că toți oameni care sunt implicați în organizare sunt voluntari, n-aș fi zis asta niciodată. Eu știu că să motivezi oamenii să facă voluntariat și să pună tot sufletul în cea ce fac este destul de dificil, așa că felicit pe coordonatorii de voluntari și pe voluntari pentru un eveniment foarte bine organizat!

Valters Melderis – Riga, Letonia

Informatii de Contact

Ne intalnim la start aici: